Orhan Sarıbal ve Fatih Mehmet Maçoğlu İle Söyleşi

0

Eklenme tarihi: 11/09/2021 – 15:43

Son güncellenme tarihi: 11/09/2021 – 15:43


“Gemliklileri yeniden zeytin ağacına âşık edeceğiz”

6.Uluslararası Gemlik Zeytini Festivali kapsamında düzenlenen “Yerel Yönetimlerde Tarım Politikaları ve Kooperatifçilik” söyleşisi, Gemlik Belediyesi Cemil Meriç Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal ve Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun konuşmacı olduğu söyleşinin moderatörlüğünü Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan üstlendi. Söyleşiye Pülümür Belediye Başkanı Müslüm Tosun, Bingöl Yayladere Belediye Başkanı Sabri Akyürek, CHP Gemlik İlçe Başkanı Şükrü Aksu, ilçe yöneticileri ve meclis üyeleri katıldı.

“Üreticiler Gemlik Belediyesi’ne teşekkür ediyor”

Gemlik’teki zeytin üreticisi iki şekilde Gemlik Belediyesi’ne teşekkür etti” diyen CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, “İlki Zeytin Festivali’nde üreticilerin kendilerine yer verildiği ve ürünlerini tanıtma şansı bulduğu için, ikincisi ise geçtiğimiz yıl ürünlerine dolu vuran zeytincilerden piyasa fiyatının iki katına zeytin aldığı içindi. Gemlik Belediyesi zor gününde zeytincinin yanında oldu ve ürününün heba olmamasını sağladı” dedi.

Sarıbal şöyle konuştu: “Tarım ve gıdanın en alt noktasında dayanışma ve kooperatifçilik yatıyor. Kamu ve halk arasında ilişki kurulmalıdır. Gıda bir insanlık hakkıdır. Anayasada yazar. Bir devlet insanının karnını yeterli miktarda doyurmak zorundadır der. Devletin ve hükümetlerin görevi insanlarının karnını doyurmaktır. Bu ülkede şunu dediler, bir elimizde cep telefonu, diğer elimizde bir kamyon buğday. Ne gereği var bir kamyon üretmeye, bir cep telefonu üretin rahatınıza bakın. Çünkü o cep telefonunun katma değeri buğdayın katma değerinden daha fazla. Onlar rant üzerine kilitlenmişler. Aynı şeyi tarım bakanı da söylemişti. Para olarak onların penceresinden baktığınızda kıymeti olabilir. Ama covid 19 döneminde marketlere gittiğinizde saray mı satın almak istediniz? Yat mı satın almak istediniz? Ekmek, makarna, yiyecek, içecek aldınız. Paralarınız, saraylarınız, mülkleriniz ne kadar kıymetli olursa olsun, insanınızın karnını doyuramıyorsanız, orada sorun var demektir.”

“Doğal üretimi güçlendirmeliyiz”

“Dedelerimiz zeytinlerini korumuş, suyunu korumuş. Ama gel gör, torunları korumak istediğinde ellerinden almayı hak olarak gören yasalar ile karşı karşıya görüyor” diyen Tunceli Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu ise “Bu topraklarda yaşayanlar buradaki emeğin değeri neyse o değer üzerinde kendilerini var etmelidir. Bizim emeğimiz üzerinde hiçbir tekelci ya da onun sömürü biçimi var olamaz.  Benim topladığım elmayı bir başkası benim elimden alamaz. Bizlerle toprak, su ve bitki birbirimizi tamamlıyorsak onları yok edecek siyaset üretmemiz lazım. Toprağı kirletmemeliyiz. Bütün canlıların yaşamına zulmetmiş oluruz. Eski gıdalar nerede diyoruz. Nerede? Biz yok ediyoruz. Suni gübre toprağı işlemez hale getirir. Doğal üretim alanlarını güçlendirmemiz lazım. Yoksa genetik hastalıklarımız olacak.” şeklinde konuştu.

“Zeytine dolu vurduğunda sosyal medya hesabımdan köylümüzün acısını paylaşıyoruz, devletimiz yanında olmalıdır diye bir mesaj atmıştım” diyen Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, Sonra bizim de burada yetki sahibi olduğumuzu vurgulayarak dolu vuran zeytinleri yağa dönüştürmek için almıştık. Ülkemizde çiftçinin önünü açacak, nesillerce baktığı zeytinin kesilmesine müsaade edecek kadar düşmanlaştıran anlayış düzelmeyecek. Buna karşı ne yapabiliriz diye düşünmeye başladığımızda Fatih Mehmet Maçoğlu başkanımız, tarım konusunda önemli işler yapıyordu. Seçimlerde üretici belediyeyi getireceğiz diyorduk. Allah’ın izniyle dedeni besleyen, babanı besleyen ama artık çocuklarını besleyemeyen o zeytin ağacına Gemliklileri bir kez daha âşık edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir