Eklenme tarihi: 18/01/2021 – 10:36

Son güncellenme tarihi: 15/02/2023 – 17:50


MEHDİ UÇTU KİMDİR?
Bu şekilde onu çok az kişi tanır ama; FISTIKÇI MEHDİ desem,hemen aklınıza bembeyaz giysileri,camekanlı seyyar kestane yada fıstık sattığı tezgahı ile aklınıza geliverir..
ERBABI BİLİR sözü onun dilinden herkesin anladığı şekilde gelirdi kulağımıza.“ Erbaaabiliiirrr”Diye anlayan da var,Mehdi amca sokakta bağırırken “Tazeaptük”Diye bağırırdı diyen de..
Hakkında yazılmış yorumlar, yazılar,kimi doğru,kimi kulaktan dolma.En güzeli onu ailesinden birinden dinlemek.
Şeyme Uçtu hanım; babası ile kardeş çocuğu olan Mehdi amcasını anlattı..
Babaannem anlatırdı;Dedem ile abisi Arnavutluk’tan birlikte gelmişler.Mehdi amcam babamdan yaşça daha büyükmüş.Babam 33 doğumluydu,Mehdi amcam da 25 doğumlu olabilir.Ailemiz hakiki Arnavut.Aslında kardeş çocukları ama öz amcam gibiydi.Annem onların işlerine yardımcı olur,Mehdi Amcamın kıyafetlerini yıkar,ütüler,o da tertemiz giyinirdi…


Yeni Mahalle’de yıkık dökük evleri vardı.İki kardeştiler.Kardeşi Veysel,anacığı ve yengemle birlikte yaşardı.Yengem yatalaktı,önce ona bebekler gibi bakardı ama anlaşamadılar boşandılar.Amcam ne kadar temiz titizse,eşi de tam aksiydi.
Bir üvey oğlu vardı,evlenerek yurt dışına gitti,Almanya’da yaşardı.Ölünce babasının cenazesine bile gelmedi.
Amcam çok temiz,titiz,kalbi de,yüreği de güzel bir insandı.Kimseye zararı olmayan bir garibandı.Herkes onu sever sayardı.Biraz da sinirliydi.Malum Arnavutların damarlı olduğu söylenir..
Kardeşi Veysel bir çitlikte çalışıyordu.Bir kızı sevmiş vermemişler,sonradan hastalandı.Önce öyle değildi.Aklını bu aşk yüzünden oynatmış.Veysel amcamın matematiği cok kuvvetliydi,bize ilkokul ,ortaokul’da matematik derslerimizde hep yardım ediyordu, yüreği güzel insanlardı.
Amcam kardeşi ile hiç anlaşamaz kızardı ama hiç kini yoktu.O’na da,annesine de o baktı.Yengemi çocuklar kızdırırdı,çocuklara taş atardı,korkar kaçarlardı.
Onlara bizden başka sahip çıkan olmadı.Her zaman amcam olduğu için gurur duyardım.Yazları küçücük camekanı ,bembeyaz kıyafeti ile fıstık,çekirdek satardı. Kışın kestaneyi kaynattığı büyük bakırdan bir kazanı vardı.
Gazete kağıdından yapılmış külahlara doldururdu kabuklu fıstık ve kestaneleri,iskele de,esnafları dolaşarak elindekilerini tüketmeye bakardı.Sık sık da fıstık diye bağırırdı.Onun o bağırması meşhurdu. Bize de uğrar”Bir ihtiyacınız var mı?”Diye sorardı.Çünkü bizler de garibanlıkla büyüdük.
Amcam evde kalp krizi geçirerek rahmetli oldu.(2010)
Bir kaç kişinin anlattıklarına da yer verirsek onu daha iyi tanıyabiliriz….
Bakalım neler anlatmışlar?
Anılar diyelim!!!

Tuğal Kösemen.
Ben fıstıkçı Mehdi’yi İlkokula başladığım yıllarda 1949-50 yıllarında tanıdım.Yaz aylarında fıstık satar,kış aylarında ise boynunda asılmış sele içinde haşlanmış kestane satardı.Kestane satarken ona özel bir satış sloganı vardı.”Çongaranın kestanesi-okka çeker beş tanesi” Diye hem bağırır ve hemde boynunda sele yürürdü.Tanıdığım yıllarda fıstığı da,kestaneyi de boynuna astığı sele içinde,küçük kese kağıtları ile satardı.Tanıdığım çok çalışkan insanlardan birisiydi.Mekanı cennet olsun.
Ali Türen
Yıllarca komşuluk yaptık. Rahmetli Hano teyze Fıstıkçı Mehdi’nin annesiydi.Gerçek ismi Hanife idi.Herkes ona Hano teyze derdi. Onun bakımını kardeşi Veysel abi yapardı.Mehdi amca evin geçimini sağlar,Veysel abide annesine bakar ev işlerini yapardı. Hano teyze herkese hep Mehdi amcayı sorardı.”Mehdi nerde? “… Komşular”Ne yapacan Mehdi’yi ,senin bakımını Veysel yapıyor, onu niye sormuyorsun”Diyerek, tatlı sert şakayla karışık azarlarlardı. Hano teyze son zamanlarında iyice yaşladığından çocuklara taş atmaya başlamıştı. O taşlardan bir kere bende nasibimi almıştım. Anneannem Hano teyzeye kızmıştı. Şimdi Ananem de; Hano teyzede,Mehdi amcada,kardeşi Veysel’de hepsi rahmetli oldu. O yıllarda fakirlik çoktu ama insanlık ve komşuluk vardı.
Bir gün Mehdi amca bana üzerinde kendi resmi olan Gemlik kartpostalını gururla gösterdi. Bir de kendisinin adı geçen bir yerel gazetenin yazısını.Gemlik’e mal olmanın haklı gururunu hayattayken tattı.Allah rahmet eylesin.
Yunus Kardeştuncer
Gemlik Rotary Kulübü olarak 1999-2000 döneminde mesleklerinde diğerlerine örnek olarak gösterilebilecek meslek sahiplerine verilen, Meslek Hizmet ödülünü oy çokluğu ile alınan karar sonucu kendisine takdim etmiştik..O dönem başkanı olarak o ödülün verilmesinden büyük onur duymuştum..

TC Canan Bölük
12 Eylül 1980 öncesi adı 27 Mayıs olan İlkokul’umdan evime giderken Mehdi amcaya imrenirdim.Bembeyaz ayakkabıları,çorapları,pantalonu,gömleği,beline bağladığı önlüğü,sapkası ile onu TC Ziraat Bankası önünde gördüğümde,”Nasıl bu kadar tertemiz durabiliyor?”Derdim.
Babür Balcı
Bembeyaz kıyafeti ile satış yapması karakterinin de aynasıydı bence.Gıda maddesi satanların hijyen olması gerektiğini kıyafetiyle anlatıyordu.Satış sloganı da;”’Taze fıstık ,erbabı bilir’’.Kestane satarken de;’’Hakiki Benli kestanesi’’İdi.Karakteri de çok temizdi.Gemlik’in renkli simalarından birisiydi.
Ali İhsan Erdem
Çok iyi tanırdım komşumuzdu.Ara sıra ona pantolon falan dikerdi annem.Pantolonun parasını alırken cebinden tomarla para çıktığını görünce şaşırırdım.Kendi kedime derdim ki;”Bu kadar parası olan biri, eski evde neden yaşar?”. Babamla şakalaşırlardı,babama derdi ki;”Fıstıklı’ya fıstık toplamaya yürü Belediyeci”.Kışın kestane sattığı için babam da ona” Sen Benni’ye yürü kestane toplamaya”Derdi.
Salih Ertan Özkardeş
Camdan çerez kutusu vardı.Onun camına 25 kuruş ile tık tık yapardı.Tuzlu fıstık ve kabak çekirdeği yerdik.”Hep zarar,hep zarar “Derdi”.
Sureyya Üzmezler
Hadi bakalım bir anıda benden…..
Mehdi amcanın en meşhur sloganlarından biride erbabibilir idi……
Fıstık satarken tanıdık simalarıyla tek mi cift mi oynardı…..
Fıstık kese kağıdından masaya dökülür….
Çifter çifter sayılır…..
Müşteri “tek”Dedi ise….
Tek çıkarsa kazanır..
Çift çıkarsa kaybeder iki paket parası öderdi….
Gençlik işte….!
Mehdi Amcaya tek mi çift mi oynamayı teklif ettim..
Kırmadı oynadık kaybettim…..
Bir paket fıstığa 10 tl ödedim……
Akşam babam eve geldi…..
Elinde 5 tl bunu sana Mehdi amcan yolladı, arkadaşlarının içinde seni kırmak istememiş,kaybetmişsin…
Al paranı bir daha Mehdi amcana oyun teklif etme……..
O oyun, Gemlik’in ileri gelenleriyle Mehdi arasında bir oyun …..
Amacı da Mehdi’ye satış yaptırmak üzere kurgulanmış…
Sepetin bir tarafı tek bir tarafı çifttir…..
Bunu da herkes bilir ve ses etmezler….
Dedi…..
Düşünebiliyormusunuz.?
Gönül zenginliğini…
İste Gemlik buydu…..!!
Elbette ki anılar çok,anılar bitmez.Ben onu Atatürk Okulum’un önündeki hali ile hatırlayacağım..Harçlıklarımız ile tezgahına koşardık..Çocukluğumun Mehdi amcası,Gemlik’in sembollerinden biri.
Dualarımızda yaşayacak..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir