Gemlik’te Müsilaj Seferberliği Devam Ediyor
Eklenme tarihi: 17/03/2022 – 9:11
Son güncellenme tarihi: 17/03/2022 – 9:11
Gemlik’te müsilaj seferberliği devam ediyor.
Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, CHP Çevre ve Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ile gerçekleştirdiği basın açıklamasında “Müsilaj tehlikesi sürmektedir, Gemlik Körfezi’nin kirletici etkilere tahammülü kalmamıştır” dedi.
Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, çeşitli programlar için Bursa’da olan CHP Çevre ve Doğa Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ile Mersin Milletvekili Cengiz Gökçel, İzmir Milletvekili Sevda Erdan Kılıç, Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Bursa Milletvekili Erkan Aydın, CHP Bursa İl Başkanı İsmet Karaca ve CHP Gemlik İlçe Başkanı Şükrü Aksu’nun da katıldığı basın açıklaması gerçekleştirdi. Gemlik iskelesindeki açıklamaya CHP kadın ve gençlik kollarının yanı sıra çok sayıda vatandaş da katıldı. Balıkçılar ve tekne sahipleri, araçlarıyla açıklamaya destek verdiler.
Gemlik’te bir sanayi tesisinin kuracağı soğutma sistemiyle deniz suyu sıcaklığını arttıracağını yineleyen Gemlik Belediye Başkanı Mehmet Uğur Sertaslan, imza kampanyasında yaklaşık 6 bin itiraz dilekçesi topladıklarını, teslim edilen dilekçelerin cevap süresini beklemeden bizzat itiraz ederek konuyu mahkemeye taşıyacağını söyledi.
Başkan Sertaslan: “Gemlik’i savunmaya devam edeceğiz!”
Başkan Sertaslan şöyle konuştu:
“Gemlik’te müsilaja ilişkin endişelerimiz ile ilgili yaptığımız üçüncü basın açıklaması. Gemlik’te bir sanayi tesisinin kuracağı soğutma tesisiyle, körfezden saatte 5 bin 500 metreküp deniz suyunu çekip, bunu 35 dereceye kadar ısıtıp ki öyle olmadığını söylüyor ama bu yetkisi var, körfeze bırakacağı bir yatırımdan bahsediyoruz. Buna itirazımızı dile getirmiştik. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Marmara Denizi ve Adalar Bölgesi’ni Koruma Planı adıyla yetkiyi belediyelerden devraldı. İlgili iş için 1/1000’lik planlara onay verdi. İtiraz süresi doldu. İmza kampanyamızda yaklaşık 6 bin itiraz dilekçesini teslim ettik. Bizzat ben, cevap süresini beklemeden konuyu dava edeceğim. Marmara Denizi’nin, deniz suyunun sıcaklığını arttıracak bir duruma tahammülü yoktur. Bu konuda bakanlık tarafından acil eylem planı hazırlanmıştı. Deniz suyu sıcaklığını kendi tabirleriyle, birazcık, ısıtacak bir işletmeye izin verilmesi, neresinden bakarsanız itiraza konudur. Bu konuda Gemlik’i savunmaya devam edeceğiz. Gerekirse yasal düzenleme için gereğinin yapılması adına Genel Başkan Yardımcımız Ali Öztunç aracılığıyla çalışma yapılmasını talep edeceğiz. Müsilaj bertaraf edilmiş bir tehlike değil. Balıkçı kardeşlerimiz, bu yıl hava şartları bunun çıkmasına engel olacak diyorlar. Fakat denizde insan kaynaklı azot ve fosfor yükünü azaltmadan, deniz suyu sıcaklığının ısınmasına izin vererek geçen her gün müsilaj tehlikesinin kat be kat artarak büyümesine yol açacak. Temiz bir dünya beklentisi olan gelecek nesilleri bu durumdan mahrum bırakacak.”
Müsilaj görüntülerinin çabuk unutulduğunu söyleyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç ise, uzun süredir Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan konuya ilişkin bir açıklama gelmediğini belirterek “Bakan nerede? Müsilajın sebebi belli. Hangi çalışmalar yapıldı?” dedi.
“Müsilaj denizin dibinde devam ediyor”
Öztunç şöyle konuştu:
“Gemlik’e geliş sebebimiz, geçtiğimiz yıl Türkiye’nin gündemine oturan müsilaj meselesi. Marmara Denizi’ndeki o kirlilik görüntülerini, Marmara Denizi’nin bittiğine yönelik haberleri bir hatırlayın. Ne oldu, Marmara temizlendi mi? Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Marmara temizlendi mi ki sesin çıkmıyor? Ne yaptınız? Müsilaj denizin dibinde var. Tüm bilim insanları müsilaj dipte var diyor. Türkiye’de AKP ile bir alışkanlık oluştu. Olay olsun, sonra bakarız! Deprem olur, insanlar enkazdan çıkarılmaya çalışılır. Oysa tüm dünya gibi depremden önce tedbir almamız gerekirken sonrasına bakarız. Müsilajda da aynı şey var. Müsilaj sorunu çıktı. Türkiye ayağa kalktı. Bakanlık bir takım çalışmalar yapıyoruz dedi. Şimdi de sessiz sakin duruyorlar. Müsilajın sebebi belli. 30 milyon insanın çevresinde yaşadığı Marmara kıyılarındaki evsel atık ve daha çok kimyasal atıklar, fabrika atıklarıdır. Hâlâ kimyasal arıtmalar kurulmamıştır. Hâlâ biyolojik arıtmayla kimyasal atıklar arıtılmaya çalışılmaktadır. Bu büyük bir hatadır. Hâlâ Ergene nehri kirli akmaktadır. Ergene kirli akınca özellikle Çorlu Deri Sanayii’nin atıkları Marmara Denizi’ne akmaktadır. Bu da müsilajın sebeplerinden biridir. Biz Gemlik’te CHP milletvekilleri ve yöneticileri olarak, hep birlikte uyarıyoruz. Geliyor, müsilaj yeniden yaşanacak. Müsilaj konusunda ne yapıldı anlatılmalı. Çalışmalar yoğunlaştırılmalı ki bir daha o görüntüler ile karşılaşmayalım.” dedi.